„Já už nikde moc neříkám, že jsem z ODS.“ Mezi straníky to vře. A nejen kvůli Fialovi

19.08.2022 7:15 | Komentář

Občané se mají dle vlády připravit na tuhou zimu. I když se očekávalo, že situace nebude lehká, nad přístupem některých odpovědných politiků dle některých hlasů z vládní koalice zůstává rozum stát. Zatímco Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) doporučuje občanům nosit druhý svetr a ministr Síkela hrozí omezením tepla domácnostem, ve stranách se živě diskutuje – jsou kroky vlády v pořádku, nebo ne? Kde je hranice mezi odpovědností a arogancí? Podívali jsme se mezi členskou základnu vládních stran.

„Já už nikde moc neříkám, že jsem z ODS.“ Mezi straníky to vře. A nejen kvůli Fialovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: 30. kongres ODS v hale O2 Universum

Zmatená komunikace, nedostatečná řešení, přešlapování na místě, nekomunikace s členskou základnou, arogance. I takovými termíny mnozí členové vládních stran popisují své nálady a názory na vývoj situace.

„Jsem ODSák dvacet let, ale tohle jsem ještě neviděl,“ svěřil se nám středočeský krajský zastupitel, který působí také jako starosta menšího města. „Žijeme v těžkých časech, ve kterých nás řídí slabý předseda. Jo, musím to tak říct,“ povzdechl si na adresu premiéra Petra Fialy. „Neupírám mu akademické úspěchy, vzdělanost a slušné vystupování, ale to je v časech krize málo. Teď potřebujeme opravdového lídra. Místo toho vidíme, jak demokraticky nechává v koalici řádit šíbry, zatímco většina lidí, a začíná to být i problém části pravicových voličů, řeší, jak poplatí složenky. V tomhle světle pak aféry typu Redl vyznívají ještě hůř, než obvykle.“

Zkoušel na toto téma s premiérem mluvit? „S Petrem jsem naposledy mluvil na kongresu, to bylo v lednu. Nebyl tam však čas na řešení problémů. Teoreticky bych se s ním potkat mohl, ale nedělám si iluze, že bych tím něčeho dosáhl. Já ale vím, že on tyhle problémy vnímá. Petr je nesmírně inteligentní. Lidi si myslí, že žije v bublině a nemá přehled, ale on se živě zajímá o život občanů. Jenže už nekoná. Racionálně situaci chápe, ale už nedokáže dělat kroky, které by vedly k činům. Je to částečně i tím, že se obklopuje lidmi, kteří mají stejné mentální nastavení jako on – jsou inteligentní a umějí vystupovat, ale chybí jim drajv a zdravá dávka emocí.“

I mezi ostatními členy ODS je názor na Petra Fialu podobný: Slušný a vzdělaný člověk, ale bez charismatu a „tahu na branku“. „Ono ale, ta naše vláda je jen otisk jejího předsedy,“ popsal situaci jeden z našich zdrojů blízkých Strakově akademii.

„Jestli je mezi ministry ale někdo opravdu nepříjemný, pak je to Síkela.“ Někdejší bankéř nominovaný hnutím STAN je prý chladný, uzavřený a mezi podřízenými krajně neoblíbený.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

22:02 ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách …